Focus is een serie documentaires waarin wetenschap die de mens dicht op de huid zit, centraal staat. Hoe helpen de laatste wetenschappelijke inzichten ons om onszelf, onze omgeving en onze toekomst beter te begrijpen?

Eerst de vierdelige BBC-serie Over mijn lijf (Inside the human body, 2011). Hierin worden de wonderen van het menselijk lichaam verkend. Uitzendingen van woensdag 12 februari t/m woensdag 5 maart.

Vervolgens de BBC-documentaire Horizon: The secret world of pain, 2011 op woensdag 12 maart.

En van woensdag 19 maart t/m woensdag 30 april nog 7 andere BBC-documentaires met ons brein als centraal thema.


(Deze reeks van Focus is 7 dagen na uitzending online te bekijken en is alleen zichtbaar in Nederland.)

Vorige uitzending
NPO 2, 
Woensdag 30 Apr 2014, 16:11 - 16:59

Heeft de mens een aangeboren moreel besef? En zo ja, waar bevindt zich dat dan in de hersenen, en hoe is het daar terechtgekomen? We maken kennis met de wetenschappers die op zoek zijn naar een fysieke oorsprong van onze morele intuïtie. Ted Bundy, Charles Manson, David Berkowitz, allemaal beruchte moordenaars. Maar waren ze al bij hun geboorte slecht? We nemen een kijkje in het brein van criminelen. Zien hun hersenen er hetzelfde uit als die van ons, en kan iemand het in zich hebben om een moordenaar te worden? Uit hersenscans van psychopaten blijkt dat ze lijden aan 'afwijkingen in de morele bedrading'. Het deel van hun hersenen waar emoties en impulsen zetelen, vertoont afwijkingen, waardoor het hun ontbreekt aan inlevingsvermogen en de kans groter is dat ze zich gewelddadig zullen gedragen. Als delen van je morele machinerie al defect zijn als je op de wereld komt, hoe waarschijnlijk is het dan dat je later psychopatische neigingen zult vertonen? We maken kennis met een onderzoeker die, op grond van de hersenscan van een jong kind en rekening houdend met zijn opvoeding, redelijk goed kan voorspellen hoe groot de kans is dat het op het criminele pad raakt. Hoe ziet een normaal brein eruit? In deze aflevering zien we hersenscans van mensen die een moreel gedachtenexperiment ondergaan. Daaruit blijkt dat het besluitvormingsproces van volwassen mensen het resultaat is van complexe en conflicterende emotionele en rationele hersenactiviteit. Tot slot wordt onderzocht hoe broos de balans is tussen die conflicterende delen van ons brein. Kan het feit dat iemand 'afwijkingen aan de morele bedrading in de hersenen' heeft als verdediging worden aangevoerd in een rechtbank? En wat is ervoor nodig om de balans in ons 'normale' brein te verstoren? Hebben we het allemaal in ons om moordenaars worden?

Uitzending Gemist
Naar uitzendinggemist.nlUitzending Gemist