Ebola, de jacht op een medicijn
Zondag 19 oktober 2014 om 18.50 uur op NPO 2

Het Ebola-virus.
Niemand weet precies waar het vandaan komt – mogelijk van vleermuizen – maar één ding is zeker: het is een enorm agressieve  infectieziekte met vaak dodelijke afloop. Toch zijn er patiënten die een Ebola-besmetting overleven. En dat biedt hoop. Want dat bekent dat genezing mogelijk is.

 

In deze recente Britse documentaire worden de laatste wetenschappelijke inzichten over Ebola afgezet tegen de verontrustende beelden die momenteel vanuit West-Afrika tot ons komen. De wetenschap is naarstig op zoek naar een medicijn. Hoe staat het daarmee?

 

Ebola bestaat al langer dan vandaag. De ziekte werd voor het eerst vastgesteld in 1976 in het toenmalige Zaïre. Nooit eerder was er echter sprake van een uitbraak zoals we die nu zien.

 

(Deze reeks van Focus is 7 dagen na uitzending online te bekijken en is alleen zichtbaar in Nederland.)

Eerstvolgende uitzendingen
NPO 2, 
Zondag 2 Nov 2014, 18:50 - 19:40

Documentaire over een bizar experiment uit 1965, waarin werd onderzocht of dolfijnen in staat zijn Engels te leren. Tien weken lang leefde een jonge vrouw bijna continu samen met een dolfijn. Het experiment was bedacht door John Lilley, een excentrieke Amerikaanse wetenschapper.

Vorige uitzending
NPO 2, 
Zondag 26 Okt 2014, 18:50 - 19:40

Twee tweelingbroers, allebei dokter, nemen de proef op de som. Ze gaan op een dieet. De ene broer stopt met suiker, de ander met vet. Wat is het resultaat?