Focus is een serie documentaires waarin wetenschap die de mens dicht op de huid zit, centraal staat. Hoe helpen de laatste wetenschappelijke inzichten ons om onszelf, onze omgeving en onze toekomst beter te begrijpen?

Eerst de vierdelige BBC-serie Over mijn lijf (Inside the human body, 2011). Hierin worden de wonderen van het menselijk lichaam verkend. Uitzendingen van woensdag 12 februari t/m woensdag 5 maart.

Vervolgens de BBC-documentaire Horizon: The secret world of pain, 2011 op woensdag 12 maart.

En van woensdag 19 maart t/m woensdag 30 april nog 7 andere BBC-documentaires met ons brein als centraal thema.


(Deze reeks van Focus is 7 dagen na uitzending online te bekijken en is alleen zichtbaar in Nederland.)

Vorige uitzending
Nederland 2, 
Woensdag 23 Apr 2014, 16:10 - 16:58,

Kunnen we werkelijk onze ogen geloven? In deze aflevering zien we een aantal van de merkwaardige illusies die de wetenschap creëert om te laten zien hoe onze natuurlijke zintuigen eigenlijk werken, en hoe we kunnen leren om ze te manipuleren. Het begint met neurowetenschapper Beau Lotto en zijn zak vol met ongelooflijke kleurenillusies. Met een gekleurde kubus, een reusachtig schaakbord en een reusachtige stoel toont hij aan dat niets wat wij zien zeker is. En dat, in weerwil van onze sterkste intuïtie, kleur geen eigenschap van de werkelijkheid is, maar een subjectieve ervaring die in onze verbeelding word gecreëerd. We wonen ook een goochelvoorstelling bij, waar dingen verdwijnen en andere dingen verschijnen. Psycholoog en ex-wiskundige Gustav Kuhn onthult dat niet onze ogen voor de gek worden gehouden, maar ons brein. Het duurt 150 milliseconden voordat een beeld dat onze ogen opvangen, onze hersenen bereikt. Dat duurt te lang voor onze hersenen, die intussen dingen voorspellen en gebeurtenissen construeren die niet eens hebben plaatsgevonden. Kunnen we meer inzicht krijgen in onze zintuigen en ze leren beheersen? We maken kennis met een man die heeft leren zien door net als vleermuizen gebruik te maken van echolocatie, en met piloten die leren om geblinddoekt een helikopter aan de grond te zetten, uitsluitend met behulp van hun tastzin. Als we meer inzicht krijgen in onze zintuigen, schept dat geweldige nieuwe mogelijkheden. Mensen zijn in staat om krachten te gebruiken waarvan ze niet eens wisten dat ze die hadden. Maar het roept tegelijkertijd de vraag op of we onze zintuigen eigenlijk wel kunnen vertrouwen.

Uitzending Gemist
Naar uitzendinggemist.nlUitzending Gemist