De Continenten

Vanaf 7 september is in Focus de vierdelige Britse serie De Continenten (Rise of the Continents) te zien, over het ontstaan van de continenten: Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en tenslotte Azië en Europa. Presentatie: Iain Stewart.


 

Zo'n 250 miljoen jaar geleden zag de aarde eruit als iets uit een ander zonnestelsel. De werelddelen zoals we ze nu kennen, concentreerden zich in één reusachtige landmassa, Pangea, die werd omgeven door Panthalassa, een immense oceaan.

 

Maar ongeveer 200 miljoen jaar geleden begon dat supercontinent uit elkaar te vallen. Er vormden zich nieuwe oceaanbassins, er verrezen bergen en in de loop van miljoenen jaren ontstonden er uit de restanten van de oude continenten zeven nieuwe landmassa's, die allemaal uniek waren. Dat zijn onze continenten.

 

Vandaag de dag hebben alle continenten hun eigen, uitgesproken karakter en hun eigen rijkdommen, en er komen allerlei verschillende vormen van leven voor. Maar hoe kwamen gefossiliseerde walvissen in de Sahara terecht en welke rol speelde het uiteenvallen van het supercontinent bij de ontwikkeling van de dinosauriërs?

 

In deze serie wordt de gigantische puzzel die Pangea was weer in elkaar gelegd, met behulp van aanwijzingen van over de hele wereld en van geavanceerde computereffecten. Zo wordt de turbulente geschiedenis van alle continenten achterhaald en komen we erachter wat ieder werelddeel uniek maakt.Op 5 oktober is er een speciale uitzending over wat je kunt doen om je brein te verbeteren. De uitzending wordt gemaakt in samenwerking met Hersenstichting Nederland in het kader van het Europees Jaar van het Brein. In dezelfde week besteedt ook De Kennis van Nu op Radio 1 en 5 aandacht aan het brein.(Deze reeks van Focus is 7 dagen na uitzending online te bekijken en is alleen zichtbaar in Nederland.)

Uitzending Vandaag

NPO 2, 
Zondag 21 Sep 2014, 18:50 - 19:40

Serie over het ontstaan van de continenten.

Vorige uitzending
NPO 2, 
Zondag 14 Sep 2014, 18:51 - 19:41

In de vierdelige Britse serie De Continenten is het ontstaan van de continenten te zien. Aflevering twee gaat over Australiƫ. Australiƫ maakte eens deel uit van een supercontinent, en zijn woestijnen waren bedekt met bossen. Vroeger zat het vast aan Antarctica, maar het splitste zich af en verschoof noordwaarts naar warmere streken, terwijl Antarctica in een ijzige woestenij veranderde. De levensvormen moesten zich aanpassen aan de nieuwe omgeving. Dat is nog steeds te zien aan de unieke fauna van Australiƫ, waarvan sommige soorten nergens anders op aarde voorkomen.

Uitzending Gemist
Naar uitzendinggemist.nlUitzending Gemist