De Continenten

Vanaf 7 september is in Focus de vierdelige Britse serie De Continenten (Rise of the Continents) te zien, over het ontstaan van de continenten: Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en tenslotte Azië en Europa. Presentatie: Iain Stewart.


 

Zo'n 250 miljoen jaar geleden zag de aarde eruit als iets uit een ander zonnestelsel. De werelddelen zoals we ze nu kennen, concentreerden zich in één reusachtige landmassa, Pangea, die werd omgeven door Panthalassa, een immense oceaan.

 

Maar ongeveer 200 miljoen jaar geleden begon dat supercontinent uit elkaar te vallen. Er vormden zich nieuwe oceaanbassins, er verrezen bergen en in de loop van miljoenen jaren ontstonden er uit de restanten van de oude continenten zeven nieuwe landmassa's, die allemaal uniek waren. Dat zijn onze continenten.

 

Vandaag de dag hebben alle continenten hun eigen, uitgesproken karakter en hun eigen rijkdommen, en er komen allerlei verschillende vormen van leven voor. Maar hoe kwamen gefossiliseerde walvissen in de Sahara terecht en welke rol speelde het uiteenvallen van het supercontinent bij de ontwikkeling van de dinosauriërs?

 

In deze serie wordt de gigantische puzzel die Pangea was weer in elkaar gelegd, met behulp van aanwijzingen van over de hele wereld en van geavanceerde computereffecten. Zo wordt de turbulente geschiedenis van alle continenten achterhaald en komen we erachter wat ieder werelddeel uniek maakt.Op 5 oktober is er een speciale uitzending over wat je kunt doen om je brein te verbeteren. De uitzending wordt gemaakt in samenwerking met Hersenstichting Nederland in het kader van het Europees Jaar van het Brein. In dezelfde week besteedt ook De Kennis van Nu op Radio 1 en 5 aandacht aan het brein.(Deze reeks van Focus is 7 dagen na uitzending online te bekijken en is alleen zichtbaar in Nederland.)

Eerstvolgende uitzendingen
NPO 2, 
Zondag 7 Sep 2014, 18:50 - 19:40

Het ontstaan van de continenten is te zien.

Vorige uitzending
NPO 2, 
Woensdag 30 Apr 2014, 16:11 - 16:59

Heeft de mens een aangeboren moreel besef? En zo ja, waar bevindt zich dat dan in de hersenen, en hoe is het daar terechtgekomen? We maken kennis met de wetenschappers die op zoek zijn naar een fysieke oorsprong van onze morele intuïtie. Ted Bundy, Charles Manson, David Berkowitz, allemaal beruchte moordenaars. Maar waren ze al bij hun geboorte slecht? We nemen een kijkje in het brein van criminelen. Zien hun hersenen er hetzelfde uit als die van ons, en kan iemand het in zich hebben om een moordenaar te worden? Uit hersenscans van psychopaten blijkt dat ze lijden aan 'afwijkingen in de morele bedrading'. Het deel van hun hersenen waar emoties en impulsen zetelen, vertoont afwijkingen, waardoor het hun ontbreekt aan inlevingsvermogen en de kans groter is dat ze zich gewelddadig zullen gedragen. Als delen van je morele machinerie al defect zijn als je op de wereld komt, hoe waarschijnlijk is het dan dat je later psychopatische neigingen zult vertonen? We maken kennis met een onderzoeker die, op grond van de hersenscan van een jong kind en rekening houdend met zijn opvoeding, redelijk goed kan voorspellen hoe groot de kans is dat het op het criminele pad raakt. Hoe ziet een normaal brein eruit? In deze aflevering zien we hersenscans van mensen die een moreel gedachtenexperiment ondergaan. Daaruit blijkt dat het besluitvormingsproces van volwassen mensen het resultaat is van complexe en conflicterende emotionele en rationele hersenactiviteit. Tot slot wordt onderzocht hoe broos de balans is tussen die conflicterende delen van ons brein. Kan het feit dat iemand 'afwijkingen aan de morele bedrading in de hersenen' heeft als verdediging worden aangevoerd in een rechtbank? En wat is ervoor nodig om de balans in ons 'normale' brein te verstoren? Hebben we het allemaal in ons om moordenaars worden?

Uitzending Gemist
Naar uitzendinggemist.nlUitzending Gemist