De Slavernij Junior

De Slavernij Junior is een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Aan de hand van archiefmateriaal, documentaire- en dramafragmenten vertelt Lisa het verhaal van Slavernij. Niet alleen slavernij van vroeger, maar ook slavernij van nu zoals die nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Bangladesh en Benin.

Lekker Goedkoop

Bij de Slavernij Junior is tevens een online game ontwikkeld: Lekker Goedkoop. In Lekker Goedkoop kun je zelf kleren ontwerpen voor Lisa of Sergio. Daarna reis je de hele wereld over om ze zelf te maken. Maar dat is nog niet zo makkelijk... Welke keuzes maak jij als je met lastige dilemma's wordt geconfronteerd?  Meer...


Aflevering 5 en 6 omgewisseld

Wegens een technische fout is op zondag 16 oktober de aflevering "Kinderen" uitgezonden, in plaats van de aflevering "Vuilnis". Deze aflevering is op zondag 23 oktober worden uitgezonden. Onze excuses voor het ongemak.

Vorige uitzending
NPO 3 & Z@pp, 
Woensdag 10 Okt 2012, 06:00 - 06:20

Afl.: Kinderen. In de hoofdstad van Bangladesh zoeken kinderen op de vuilnisbelt naar recyclemateriaal. De kinderen weten razendsnel glas, metaal en ander materiaal wat niets waard lijkt te zijn te verzamelen en dit aan een tussenhandelaar te verkopen. Alles wordt gerecycled. Afval wordt in Dhaka zomaar langs de kant van de weg gegooid. Veel gevaarlijke stoffen komen in de grond en het water terecht, zoals zware metalen en allerlei gifstoffen. Hoewel de rivier zwart is van de gifstoffen wordt er van gedronken en worden er baby's in gewassen. Veel mensen in Bangladesh leven in grote armoede en ouders hebben geen geld om de kinderen naar school te sturen. Maar hoe kunnen we in Nederland deze kinderen in Bangladesh helpen? Kinderen in Nederland onderzoeken waar hun spullen vandaan komen en realiseren zich dat daar soms kinderhandel aan te pas is gekomen en dat ze daar als consument een heel klein beetje invloed op kunnen uitoefenen.

Uitzending Gemist
Naar uitzendinggemist.nlUitzending Gemist