Informatie

De NTR-serie ‘Kleine handen in een grote oorlog’ is een unieke Europese coproductie voor jongeren van 9 tot 14 jaar. Hierin wordt de Eerste Wereldoorlog weer tot leven gebracht met een samenspel van authentieke dagboeken, zeldzame archiefbeelden, speelgoed­maquettes en meeslepend drama. Deze unieke serie zal niet alleen bij de NTR van zondag 6 april tot 25 mei te zien zijn, maar in landen door heel Europa. ‘Kleine handen in een grote oorlog’ is onderdeel van de internationale productie: 14, Diaries of the Great War en is de jeugdserie bij de documentaire: ‘14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog’. 

 

Precies een eeuw geleden raasde de Eerste Wereldoorlog over alle continenten. Kinderen in vele landen beschreven hun belevenissen en diepste emoties in brieven en dagboeken die dit jaar weer tot leven worden gebracht in deze speciale serie. Authentieke archief­beelden, sfeer­volle speelgoedmaquettes en gedrama­tiseerde scènes in acht afleveringen van 25 minuten maken de avonturen van jeugdige hoofdpersonen invoelbaar voor hun leef­tijd­genoten van nu. Een Duitse verstekeling verrast een Amerikaans meisje op zee; een Russische weesjongen wil mee­vechten in het leger van de Tsaar. Behalve een andere locatie en een nieuwe held heeft iedere aflevering een eigen thema: zoals de spectaculaire ontwikkeling van de medische zorg of de emancipatie van vrouwen. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door Het Mediafonds.

 

Aansluitend bij de televisieserie wordt voor kinderen van acht tot twaalf jaar een interactieve webcomic uitgebracht, die hen op verantwoorde, maar speelse wijze vertrouwd maakt met de Eerste Wereld­oorlog. Een sterke visuele vormgeving en aangrijpende verhalen uit originele dagboeken brengen de jonge spelers honderd jaar terug in de tijd, toen vliegtuigen en electriciteit iets bijzonders waren en de radio nog niet bestond. In vier avontuurlijke missies ervaren zij dilemma's die de grens tussen goed en fout doen vervagen, zoals een U-boot-kapitein bij een zinkend passagierschip of een verdwaalde piloot zonder parachute. Gedoseerde informatie op relevante momenten zorgt voor een dieper begrip van de historische context.

Producent: Submarine ism de NTR. Deze webcomic is mede mogelijk gemaakt door Het Mediafonds.